2013 2.0 Ecoboost AWD, rpm/power problem? - Lincoln MKZ Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
post #1 of 8 (permalink) Old 11-20-2013, 04:38 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
2013 2.0 Ecoboost AWD, rpm/power problem?

Hi, so I am curious as to whether anyone else has this problem. For about the first 20 minutes of driving when my car shifts from 2nd to 3rd gear the car tends to lose power for a second or two. It also does this when using the paddle shifters. It only does this from 2nd to 3rd gear and only for the first 20 minutes of driving. Does anyone know if this is normal? I brought it to Lincoln but they said they don't see anything wrong. I drove a 2014 the other day and it doesn't do this. Any insight is appreciated!
NY2013MKZ is offline  
post #2 of 8 (permalink) Old 11-21-2013, 12:28 PM
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 358
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
it looses power between the shift?

how are you feeling this? the car stops accelerating?



golfball is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 11-21-2013, 01:03 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
It occurs right before the shift. You feel a hard pull back right before it shifts
It feels like the car has lost power but then it shifts and starts to accelerate again. If you are using it with the paddle shifters you can tell a second or two goes by between the time you clicked the paddle and it switching gears. None of the other gear shifts do this.

Quote:
Originally Posted by golfball View Post
it looses power between the shift?

how are you feeling this? the car stops accelerating?
NY2013MKZ is offline  
 
post #4 of 8 (permalink) Old 11-21-2013, 01:13 PM
zep
Senior Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 305
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sounds like gear slip, but thats strange for a new car... Has it always done this? Have you spoken with your technician about it?
zep is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 11-21-2013, 02:34 PM
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 445
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
I want to say it could be the fluid in the transmission but this is happening on a new car, best to take it into the dealer to see what they have to say.



MKZFan is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 11-22-2013, 10:47 AM
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 358
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Quote:
Originally Posted by NY2013MKZ View Post
It occurs right before the shift. You feel a hard pull back right before it shifts
It feels like the car has lost power but then it shifts and starts to accelerate again. If you are using it with the paddle shifters you can tell a second or two goes by between the time you clicked the paddle and it switching gears. None of the other gear shifts do this.
That doesnt sound normal. It should be smooth.

I would find another dealership or continue to push your dealership that this is an issue.



golfball is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 11-22-2013, 12:35 PM
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 445
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Not all dealers will treat you the same. It's best to try a few to make sure you're getting the best service and help you can get.



MKZFan is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 09-08-2018, 03:57 PM
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
I also have a 2013 MKZ 2.0 AWD, and it does the same thing. It seems like it just takes longer to shift between those gears than others.
rfh1987 is offline  
Reply

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome